Omdat PHP 7.4 sinds eind vorig jaar eind of life is (d.w.z. er komen geen security patches e.d. meer voor uit), stappen sommige hosters inmiddels af van ondersteuning van die versie van PHP.

In onderstaande plaat zie je de PHP versies en hun status op de dag van schrijven van dit bericht:

PHP Vresies

WordPress en Plugins zullen het met PHP 8 moeten (gaan) doen.

En PHP 8 is onder andere strenger in de leer dan PHP 7. Allerlei constructies met bijv. strings en arrays die door PHP 7.x nog werden geslikt, zijn nu stevig onder de loep genomen (kunnen memory/security lekken veroorzaken bijvoorbeeld) en geven nu fatale errors (TypeError Thrown bijvoorbeeld).

WordPress is al enige tijd PHP 8 compatible, maar er verschijnen nog wel depreciatie waarschuwingen (als je PHP waarschuwingen aanzet) voor constructies die nog weggepoetst moeten worden door het WordPress Core team.

WordPress geeft zelf al tijden een waarschuwing aan de beheerders dat het tijd is om te gaan updaten.

PHP upgrade aangeraden in WordPress

Dat heel veel WordPress site eigenaren dat nog niet gedaan hebben (pas 9% op moment van schrijven 24 april 2023), komt omdat niet alleen WordPress, maar ook het thema (de weergave, layout van je site) én de plugins (extra mogelijkheden, zoals een formulier, een boekingssysteem, een foto systeem, beveiliging, etc.) voor PHP 8 geschikt gemaakt moeten worden.

Gelukkig worden thema’s en plugins in rap tempo bijgewerkt naar PHP 8, maar er zijn ook makers die de pijp aan de welbekende Maarten gegeven hebben en de stekker uit hun creaties hebben getrokken. Zoek het maar uit mensen…

Voor een aantal klanten ben ik begonnen om hun websites geschikt te maken voor PHP 8.
Sommige plugins of thema’s zijn dus verlaten door hun makers, alternatieven moeten worden gezocht.

Dit werk overstijgt helaas het bekende technische onderhouds contract dat je bij Carry2Web kan afnemen, het is té ingrijpend. Het is bijna een geheel nieuwe site bouwen in zwaar getroffen gevallen!!

Een stevige klus voor iedere website, maar wel dringend noodzakelijk om veilig je site online te blijven houden. Niet te lang uitstellen dus.